Gotland gynnas när ASF-företagen skapar jobb
Arbetsintegrerande sociala företag gör en enorm skillnad för de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Att känna sig behövd, uppleva delaktighet och få kontroll över sitt liv blir för många räddningen från utanförskap, psykisk ohälsa, missbruk eller långvarig ångest. För varje person som går från arbetslöshet till anställning gör det också skillnad för barn, familj, föräldrar och alla som står nära. Det är den allra högsta vinsten.
Positiva effekter
Bättre hälsa genom arbete och gemenskap
Minskad börda för anhöriga
Ökad köpkraft hos den enskilde
Ökat kommersiellt utbud för landsbygden
Minskad belastning på samhällets trygghetssystem
“Vi förebygger psykisk ohälsa och sparar skattemedel med det vi gör, det är ju bra för hela samhällsekonomin”
Den ekonomiska vinsten för samhället på Gotland
Skatteintäkter
66 000 kr om året per person i tillskott till kommunal skatt (med en månadslön på 22 000 kr, 25% nettoskatt) *
Minskade kostnader
41 500 kr om året är minskade kostnader kopplade till sjukdom och vård. **
3 762 500 kr om året blir vinsten för Gotland med 35 anställda (exempel på heltidstjänster, antalet varierar) inom ASF Gotlands olika företag (107 500 kr per person).
För Region Gotland frigörs dessutom tid och resurser genom minskad belastning inom;
Försörjningsstöd
Handläggartid
Familjestöd
Boendestöd
Ekonomisk rådgivning
Regionala utbildningar, kurser
Vårdkontakt
Utredning, provtagning
Läkemedel, hjälpmedel, sjukresor
Lönebidrag, kompensation för nedsatt arbetsförmåga, (ca 7 500 kr per person och månad) betalas ut via Arbetsförmedlingen på samma villkor som alla bolag i Sverige. Resterande kostnader bär ASF Gotlands företag själva och eventuell vinst återinvesteras i den egna verksamheten.
* Medeltal för personer med försörjningsstöd samt den aktuella skattesatsen för regionen. Det senare med avräkning för schablonavdrag för år 2020.
** Räknat enligt metod socioekonomiskt bokslut som utgår från nationalekonomiska teorier. Metoden tar hänsyn till kostnader relaterade till en person som lever i utanförskap jämfört med samhällskostnader för en person som är verksam i ett socialt företag. I en nationalekonomisk masteruppsats från Linköpings universitet (K. Eriksson, J. Göransson 2016) beräknas samhällets minskade kostnader och denna har applicerats på Gotland för 2020.